Descoperirea demonstrează că THC (tetrahydrocannabinol), compusul activ din cannabis, are un efect pozitiv asupra animalelor bătrâne, iar dacă aceste efecte sunt valabile şi pentru oameni ne poate ajuta să tratăm declinul cognitiv al persoanelor bătrâne, inclusiv demenţa, scrie Science Alert.
Pe o perioadă de patru săptămâni, echipa condusă de Andreas Zimmer, de la Universitatea Bonn din Germania, a administrat mici doze de THC şoarecilor tineri (cu vârsta de două luni), celor maturi (12 luni) şi celor bătrâni (18 luni).
Cantitatea de 3 mg pe kilogram de greutate corporală era prea mică pentru a intoxica animalul, dar suficient de mare pentru a-i îmbunătăţi performanţele.
În testele de cogniţie s-a observat că la început şoarecii tineri s-au descurcat mai bine decât cei bătrâni, dar după cele patru săptămâni, rezultatele testelor şoarecilor tineri şi a celor bătrâni erau similare, sugerând că „tratamentul cu THC a întors ceasul biologic”, conform precizării lui Zimmer.
Pentru cercetători părea ilogic totuşi ca THC să nu aibă efect asupra şoarecilor tineri, dar explicaţia a fost că substanţa ducea la o „suprasolicitare, dar la cei bătrâni, acelaşi tratament normalizează activitatea cerebrală scăzută”, după cum precizează Andras Billkei-Gorzo, membru al acestui studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cannabis-ul este inofensiv? Concluziile unui studiu de 20 de ani asupra drogului
Uleiul afrodisiac pe bază de cannabis. Ce efect are asupra femeilor care îl folosesc?